[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Juryrapport Sardes-Leespluim juli 2020
De Sardes-Leespluim van de maand juli 2020 gaat naar het boek… De fantastische vliegwedstrijd
Wilt u deze wedstrijd nog eens terugzien, de herhaling begint nu voor in dit boek…
Wanneer je dit advies ter harte neemt en De fantastische vliegwedstrijd voor de tweede keer leest en vooral bekijkt ontdek je steeds meer zaken die je eerder gemist had. Zelfs na een derde of vierde keer zijn er nog ontdekkingen. Vogels van diverse pluimage in de meest uiteenlopende vliegende contrapties doen mee aan de vliegwedstrijd voor vogels. Team Havik bevliegt een straaljager, team Specht een trappropellor, team Struisvogel-Pinguïn doet mee in een hete luchtballon. Daar gaan ze van start. Op iedere pagina houdt de verslaggever ons op de hoogte van de ontwikkelingen. Het team dat op kop ligt wordt keer op keer uitgeschakeld door pech. De luchtballon loopt leeg, team Vleermuis wordt gehinderd door een merkwaardige wolk, team Kolibrie komt in een sneeuwstorm terecht en raakt uit koers. Team kip, met het meest geavanceerde vliegmachineontwerp, ligt uiteindelijk op kop en lijkt de wedstrijd te gaan winnen. Maar daar komen de boze, op verdachte wijze uitgeschakelde deelnemers een stokje voor steken. Het is duidelijk dat team Kip een dubieuze rol heeft gespeeld. Team Uil dat zich op het laatste moment kwam melden voor deelname wint met instemming en onder luid gejuich de wedstrijd.
Hoewel dit mooie, grote prentenboek wellicht niet zo makkelijk in de groep voor te lezen is biedt het talloze invalshoeken voor de mondelinge taalontwikkeling. Een kleiner groepje kleuters, zeker ook jongens, heeft aan het herkennen en benoemen van de vogelsoorten een leuke klus. Grappig dat vogels in vliegtoestellen zitten. Voor het ontdekken van het vals spel van team Kip moet je heel goed kijken en terugkijken en ontdek je steeds weer iets nieuws. Waarom kijken de haviken zo boos? Wat doet die lasso daar? Waar komt die wolk vandaan? Bijzonder vindingrijk vals spel. Wat vinden kleuters daarvan? Er is sprake van een rijke woordenschat waarvan de betekenis vanuit de illustraties duidelijk wordt. Niet alledaagse woorden en begrippen als opstijgen, uitschakelen, de leiding overnemen, sensatie, de voorste positie, stil vallen, snavellengte, aanmoedigen. Ook komen allerlei minder bekende voertuigen en onderdelen aan bod: straaljager, schietstoelknop, propeller, etc. Geestig en origineel verhaal in woord en beeld.
Bron Sardes.nl
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][mkdf_product_list info_position=”info-on-image” number_of_columns=”1″ space_between_items=”large” orderby=”date” order=”ASC” taxonomy_to_display=”id” image_size=”” display_category=”yes” display_rating=”no” number_of_posts=”1″ taxonomy_values=”261324″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mkdf_separator border_style=”” color=”#dd9933″ width=”100%” thickness=”2px” top_margin=”10px” bottom_margin=”10px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
De sardes leespluim van de maand juni is het boek Eén vos van Kate Read.
Het juryrapport is te lezen op de website van Sardes.nl
[/vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]