De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2021
Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, eveneens van Lindelauf en Volbeda, dat in 2017 al werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Naast kinder- en jeugdliteratuur, schrijft Lindelauf ook theaterteksten. Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2018 won hij het Gouden Penseel voor Fabeldieren. Volbeda verbergt graag kleine codes in zijn tekeningen en haalt zijn inspiratie o.a. uit fotografie, poëzie, scheikunde en strips. Strips inspireren hem om te experimenteren met het ritme van beelden, en de samenwerking tussen tekst en beeld.
De jury over het winnende boek
De jury noemt het winnende boek gedurfd: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”
De nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021 zijn:
De jury koos Koningskind van Selma Noort als een van de zes mooiste kinderboeken van het afgelopen jaar: “In Koningskind brengt Selma Noort op meeslepende wijze een Bijbelverhaal tot leven. Een zintuiglijk verhaal, met spanning en vaart geschreven. Noort is een meesterverteller!”
Koningskind gaat over Zissel en haar zielsbroertje Jabin, die leefden tijdens de heerschappij van koning Salomo. Koning Salomo is nu, 3000 jaar later, nog steeds heel beroemd vanwege zijn “Salomonsoordeel”. Hij moest een rechtvaardig oordeel uitspreken toen twee vrouwen bij hem kwamen en allebei zworen dat zij de moeder waren van dezelfde baby. Hoe kon hij de waarheid te weten komen? Zissel en Jabin komen door een samenzwering terecht aan het hof van deze grillige, onberekenbare koning, die niet weet dat Zissel zijn dochter is, en niet dat zij wel degelijk kan horen, en dat zij met haar handen kan spreken… Lees hier meer over dit prachtige boek.
Ook koos de jury voor Wat is Kunst? van Ted van Lieshout:”Wat is kunst? is een uniek boek, zowel in vorm als in vertelstem. Van Lieshout stapt af van het traditionele perspectief op kunstgeschiedenis, deelt interessante observaties over kunst en zet aan tot nadenken en filosoferen. Als lezer waan je je in een museum dat eigenwijs tot leven komt. Een sprankelend boek dat door alle leeftijden gewaardeerd zal worden!’
In Wat is kunst? komt een meisje een boek binnengewandeld. Ze stelt de vraag: wat is kunst? Ted van Lieshout geeft haar een eiland om het uit te zoeken. Hij daagt haar uit om in haar eigen verbeelding op zoek te gaan naar antwoorden. Ondertussen vertelt hij over kunst en cultuur: van schets tot schilderij, van masker tot mozaïek, van dans tot design. De tot de verbeelding sprekende verhalen en achtergronden van veel kunstwerken en hun makers, maar zeker ook de keuze van de kunstwerken zelf, maken Wat is kunst? een fantastisch boek over wat volgens van Lieshout kunst is, namelijk ‘alles wat je moet doen om niet dood te gaan van verveling’. Lees hier meer over dit prachtige boek.
De derde genomineerde is Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda. ‘Dit boek nodigt uit tot diep lezen; lezen waarin nieuwe wegen worden ingeslagen, steeds diepere lagen worden aangeboord, waarna uitgelezen het boek wordt dichtgeslagen met de conclusie dat wat men las, sterk verbeeld was, en wat was verbeeld, adembenemend opgeschreven’ aldus de jury.
In Hele verhalen voor een halve soldaat worden zes broers opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.
De vierde nominatie is voor De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck! “In dit vrolijke boek lopen tekst en tekening niet synchroon, waardoor de race uitmondt in een prikkelende terugbladerervaring. Het illustratieplezier spat van de bladzijden. Dit boek komt uit de kast om er nooit meer in terug te verdwijnen.” aldus de jury.
In De fantastische vliegwedstrijd gaan tien teams van start. Maar tijdens de race komen de deelnemers één voor één in de problemen. Team Flamingo komt niet van de grond, Team Havik verlaat het toestel met de schietstoelen en Team Struisvogel-Pinguïn stort neer! Wat is hier aan de hand? En waarom komt Team Kip als enige níét in de problemen?
De vijfde nominatie is voor De naam van mijn vader van Rindert Kromhout: “Het is een geweldige verdienste dat hij zowel het leven van de schrijver Klaus Mann, als een tijdperk van nazisme en oorlog zo toegankelijk en intelligent met elkaar weet te verweven,” aldus de jury.
In De naam van mijn vader reist Klaus Mann als journalist door het naoorlogse Europa. Voor het eerst sinds jaren gaat hij terug naar zijn vaderland Duitsland. Hoe zal hij zijn thuisland en zijn landgenoten aantreffen? Wat is er allemaal veranderd door de oorlog? En hoe is hijzelf veranderd door alles wat hij heeft meegemaakt?
Rindert Kromhout brengt de geschiedenis (de Tweede Wereldoorlog) en de actualiteit (vluchtelingen die zich nergens meer thuis voelen) samen in een meeslepende roman, beschreven door de ogen van de schrijver Klaus Mann. Net als in zijn Bloomsbury-trilogie (bekroond met de Gouden Lijst, Thea Beckmanprijs, genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis) brengt Kromhout een beroemde (schrijvers)familie tot leven.
De zesde en laatste nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021 is Alfabet van Charlotte Dematons is een van de beste kinderboeken van het afgelopen jaar: ‘Een prachtig zoek- en vindboek waarin je samen of alleen urenlang kunt verdwalen en eindeloos nieuwe dingen zult ontdekken. Een geniaal spel met taal, waarbij je als lezer het intense plezier voelt waarmee Dematons dit boek heeft gemaakt. Een huzarenstukje, dat je fantasie prikkelt,’ aldus de jury.
In Alfabet vind je alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest, vol verrassende vondsten. Zo is de B van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. En de L van een luipaard in legging en lakschoenen, die lekker ligt te luieren voor zijn laptop. De letterdief struint van bladzijde naar bladzijde en neem overal een lettertje én iets anders mee.
Om leerkrachten (en ouders thuis) te inspireren om aan de slag te gaan met actuele én goede kinderboeken, zijn er lestips gemaakt bij de boeken die genomineerd zijn voor de Woutertje Pieterse Prijs 2021:
Alfabet van Charlotte Dematons (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)
De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Uitgeverij Leopold)
Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold)
Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda (Em. Querido’s Uitgeverij)
Koningskind van Selma Noort (Uitgeverij Leopold)
De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck (Em. Querido’s Uitgeverij)
Deze lestips zijn ontwikkeld door Loes Reichenfeld in opdracht van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. Ze worden aangeboden dankzij de steun van de Brook Foundation en De Versterking.
© LEES met LOES en Stichting Woutertje Pieterse Prijs, 2021
www.leesmetloes.nl