Winkelwagen

Thema Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuisvieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, verschillen en gelijkenissen. Het thema is Bij mij thuis. Boeken wakkeren het gesprek aan over het thema en zijn een onuitputtelijke bron van verschillende gezichtspunten. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Deze Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis vieren we ‘thuis’, in alle vormen, verschillen en gelijkenissen. Het thema is Bij mij thuis. Boeken wakkeren het gesprek aan om te vertellen over thuis en zijn een onuitputtelijke bron van verschillende gezichtspunten. De Kinderboekenweek 2023 vindt plaats van 4 t/m 15 oktober.

Sanne Rooseboom,(1979) debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn. Het vijfde deel, Het spook van de Haviksburcht, komt volgende maand uit. In 2022 verscheen haar lovend onthaalde jeugdroman Mot en de metaalvissers, die op de shortlist van de literatuurprijs De Boon staat.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Hieronder het overzicht van de thematitels van de Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis.

Groep 1 en 2

De wereld op één moment

De wereld op één moment

Elf verschillende kinderen, ergens op de wereld. Op hetzelfde moment. In Mexico zit Javier te ontbijten, maar precies dat moment is het voor Esther in Ghana lunchtijd en ligt Suzi in Australië lekker te slapen. Ga mee de wereld rond! Het is een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag. Het laat zien wat kinderen in verschillende delen van de wereld op hetzelfde moment aan het doen zijn.

Samen gaan bouwen

Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen. Met speciale materialen maken ze herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm. Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij. Een verhaal over de grenzeloze liefde van ouders, oneindige kansen die het leven biedt en alles wat we nodig hebben om samen te gaan bouwen aan een toekomst.

Bij ons in de straat

In Bij ons in de straat stellen Koos Meinderts en Annette Fienieg hun buren aan je voor: Tante Truitje, Cowboy Henkie, Kleine Jantje Hens aan Dek en nog zeven anderen. En op nummer elf? Daar wonen ze zelf. Een feestelijk en onverwoestbaar prentenboek vol vrolijke figuren.

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

In dit spannende verhaal is er een kookwedstrijd op school! Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in haar héééle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat?

Samen zijn we thuis

Wat maakt thuis echt thuis? Het is veel meer dan alleen maar een huis, een raam, een deur, een kleed. De mensen van wie je houdt, maken van een huis een thuis. Hartverwarmend Het poëtische prentenboek van Stephanie Parsley Ledyard met de warme, stoere beelden van pixar-animator Chris Sasaki gaat over verhuizen. Dat kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt. Het verhaal is al even prachtig vertaald door Jaap Robben.

Groep 3 en 4

Dit is mijn huis

Dit is mijn huis

Wil je alles weten over wonen? In Dit is mijn huis leer je meer over allerlei soorten huizen, van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld. Je leest ook hoe we huizen bouwen, welke kamers er zijn in een huis en hoe de dieren wonen. Wist jij trouwens dat je in een schoen kunt wonen? In dit boek vind je ook een knutselpagina, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar

In tien minuten een heel verhaal lezen, dat geeft vertrouwen. Dit boek staat boordevol herkenbare, aansprekende verhalen op AVI-niveau M4 en E4. In elk verhaal gebeurt er iets grappigs in het samengestelde gezin met zes kinderen, een inwonende opa en hun huisdieren. Ook supergrappig om voor te lezen aan je ouders, want welke ouder vergeet er weleens dat het studiedag is op school?

Dit is mijn huis

De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in e?e?n huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Wie mag er boven in het stapelbed slapen? En kun je een cavia eigenlijk delen?

Iedereen telt

Iedereen telt

Dit is een kijk- en zoekboek, een kleurrijke blik op onze wereld. Tel de mensen, voel met hen mee en ontdek hoe hun verhalen verweven raken. Voor iedereen die nieuwsgierig is en goed kan kijken. En als je hard genoeg zoekt, vind je misschien jezelf!

Dit gebeurde allemaal echt

Dit gebeurde allemaal echt

Cees verheugt zich erop een boek te lezen in de tuin, samen met haar katten. De zon schijnt, er staat een schommelbank, Cees is r helemaal klaar voor. Maar dan begint de buurvrouw tegen haar hondje te praten. Hárd. En buurman Matthijs blijkt een klusdag te hebben. Met slijptollen en zo. En precies vandaag barbecueën de overburen op hun balkonnetjes. Muziekje aan, gezellig! Oordopjes, koptelefoons… niets houdt de herrie tegen. Wat nu? En wat doet die hijskraan met sloopkogel eigenlijk voor de deur?

Groep 5 en 6

Beste Broers

Beste broers

Raf en Robbie, twee broertjes van 9 en 5 jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn nogal druk met zichzelf bezig, dus is er niemand die op ze let. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma dan opeens ziek wordt, zijn het Raf en Robbie die opa in de gaten moeten houden. En hem redden, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Met Beste broers schreef Jowi Schmitz een hartverwarmend verhaal over familie, dapperheid en groei. Over de vrijheid die iedereen eigenlijk zou moeten nemen om de wereld te maken zoals hij of zij dat wil - niet omdat dat nodig is, maar omdat het mooier is. Ook al stribbelt die wereld soms een beetje tegen. 'Beste broers': een ode aan de koppigheid!

Groetjes uit Zeerijp

Groetjes uit Zeerijp

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en haar eerste verkering. Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd door de beving en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken. Samen met de meester bedenkt ze een geldinzamelingsactie om de school te redden. Het geld stroomt langzaam maar zeker binnen. Goed nieuws zou je denken, maar dan gaat het volledig mis: het geld wordt gestolen én de meester verdwijnt. En wat hebben die twee met elkaar te maken? Chrisje zet alles op alles om dat uit te zoeken. Ook al kost haar dat een vriendschap.

Kinderen van ver

Samuel slaat zijn armen om opa’s middel. ‘Waarom ga je niet mee, opa?’ Opa geeft Samuel een kus. ‘Ga nu maar.’ Samuel kijkt nog een keer om naar opa. Hij drukt zijn beer stevig tegen zich aan. Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn. In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld. Ze baseerde de verhalen op gesprekken met kinderen uit Syrië en Afghanistan. Met full colour illustraties van Saskia Halfmouw.

Ik denk dat ik ontvoerd ben

Ik denk dat ik ontvoerd ben

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet. Van gevoelig tot grappig: Zilveren Griffel-winnaar Pim Lammers weet moeiteloos in de huid van kinderen te kruipen en hun gevoelens te beschrijven. Sarah van Dongen maakte er eigenzinnige illustraties bij vol humor.

Hotel Bonbien

Siri is tien en woont in Frankrijk. Haar ouders runnen een hotel aan de N19, voor gasten die op doorreis zijn naar het zonnige zuiden. Siri vindt het de mooiste plek op aarde en wil er nooit meer weg. Maar wanneer haar ouders steeds vaker ruzie maken, is ze bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Ze denkt dat alleen een wonder hen nog kan redden. Het komt goed, maar op een heel andere manier dan Siri dacht!

Groep 7 en 8

Mijn jaar in een tent

'Ach, voor die ene week,' zei mijn moeder. 'Een jaar,' mompelde ik. 'Hm?' zei mijn vader afwezig, terwijl hij door foto’s van tenten scrolde. 'Geen week,' zei ik, 'een jaar.' Er viel een korte stilte. 'Een jáár?' riepen ze toen tegelijkertijd. Ze keken me aan alsof ik had gezegd dat ik zonder parachute uit een vliegtuig wilde springen. Kortom, ik had wat uit te leggen. Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

De meestervervalser

Mijn schoenen zijn stuk dus ik ga niet naar school. ‘Ze hoeven niet te zien dat je schoenen stuk zijn,’ heeft mama gezegd. ‘Niemand hoeft te weten dat ik het geld niet heb.’ Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje met een moeder die directeur is van een museum. Zij moedigt hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar Bilal kan niet zomaar goed tekenen, hij kan perfect kunstwerken namaken. En dat valt ook de verkeerde mensen op: Bilal wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen…

Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis

en fossiel, een glinsterend schrift, een antieke sjaal… Nina en Alfa vinden allerlei merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. De meester van groep 3, die er is opgegroeid, is er wanhopig van. Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries twijfelen geen seconde: dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen! De kinderen besluiten de meester te helpen met het doorploegen van de troep. Dat huis moet leeg, zo snel mogelijk. Maar tussen de rommel liggen de schatten van de eigenaar, een uitvinder. En érgens in huis liggen bovendien de aantekeningen over zijn grote uitvinding, en die moeten snel worden gevonden. Terwijl de kinderen hard aan het werk gaan, luisteren de Zilvermannen ze af. Die uitvinding, die willen ze ook wel…

De jongen met de negen wensen

De jongen met de negen wensen

Leo heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Tot hij zijn grote voetbalheld ontmoet, die hem negen wensen aanbiedt. Leo weet niet wat hem overkomt! Ineens lijkt het leven hem weer toe te lachen. Een eigen ijscokar, een X-box, wraak nemen op zijn pestkoppen en zelf een stervoetballer worden: Leo doet de ene magische wens na de andere. Maar zijn de wensen wel écht zo fantastisch als Leo denkt? Of zit geluk soms in een klein hoekje?

Hoe voed ik mijn ouders op?

Hoe voed ik mijn ouders op?

Grappig handboek voor elk kind dat zijn ouders weleens een lesje wil leren Hoe voed ik mijn ouders op? is een bijzondere samenwerking tussen filosofen Stine Jensen en Frank Meester. Eerder toerden zij al samen langs Nederlandse zalen met hun filosofische theater lezing 'Het Opvoedcircus' en zij schreven samen De Opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren. Nu komen ze met een humoristisch én filosofisch kinderboek over dit thema. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken! Elk hoofdstuk begint met het probleem van een kind, dat vervolgens tips krijgt van andere kinderen én van filosofen Stine en Frank (die zelf overigens ook geen perfecte ouders zijn...) Leuk en leerzaam voor ouder en kind!

De Kinderboekenweek 2023 vindt plaats van 4 t/m 15 oktober.

De kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerende Nederlandse campagne die zich richt op het stimuleren van het lezen van boeken bij kinderen. De campagne wordt georganiseerd door de Stichting Lezen en duurt een week, meestal in oktober.

Tijdens de kinderboekenweek worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals boekpresentaties, lezingen, workshops en boekenmarkten. Hierdoor krijgen kinderen de kans om kennis te maken met nieuwe boeken en auteurs en wordt hun interesse voor lezen geprikkeld. Ook worden er speciale thema’s voor de kinderboekenweek aangekondigd. Dit thema wordt gekozen om kinderen aan te moedigen om over bepaalde onderwerpen te lezen.

Een van de hoogtepunten van de kinderboekenweek is de uitreiking van de Gouden Griffel. Deze prijs wordt toegekend aan de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Door deze prijs wordt de waardering voor kinderboeken en auteurs in de spotlight gezet en wordt de kwaliteit van kinderboeken in Nederland onderstreept.

De kinderboekenweek is een belangrijk evenement in Nederland, omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en hun liefde voor lezen. Door de verschillende activiteiten die tijdens de campagne worden georganiseerd, krijgen kinderen de kans om nieuwe boeken en auteurs te ontdekken en hun leesvaardigheden te verbeteren.

In samenwerking met scholen, bibliotheken, boekhandels en uitgeverijen, is de kinderboekenweek een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een leescultuur in Nederland